MedDiet Better for Stress Management, Μελέτες ευρημάτων

MedDiet Better for Stress Management, Μελέτες ευρημάτων

Ερευνητές στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του στρες σε σύγκριση με μια δίαιτα που περιέχει περισσότερη ζωική πρωτεΐνη και κορεσμένο λίπος

Το άγχος είναι μια μεγάλη ανησυχία για σχεδόν όλους, που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά, τις προσωπικές σχέσεις και την παραγωγικότητα. Ακόμα χειρότερα, το χρόνιο άγχος συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, Η ασθένεια Αλτσχάϊμερ, παχυσαρκία και καρδιακή ασθένεια.

Ερευνητές στη Wake Forest School of Medicine στις Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν α μελέτη στα ζώα να εξετάσουν εάν η μακροχρόνια κατανάλωση μιας συγκεκριμένης δίαιτας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των στρεσογόνων καταστάσεων και τελικά να μειώσει τις επιζήμιες επιπτώσεις του στρες.

Η μελέτη μας έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή μετατόπισε την ισορροπία προς το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι καλό για την υγεία.– Carol Shively, επικεφαλής ερευνητής

Μια συσχέτιση μεταξύ άγχους και διατροφικών συνηθειών είχε προηγουμένως καθοριστεί μέσω μελετών παρατήρησης. Η μελέτη Wake Forest ήταν η πρώτη μακροχρόνια προκλινική μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις που σχετίζονται με το άγχος διαφορετικών διατροφικών προτύπων σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.

Είναι πολύ δύσκολο να ελέγξουμε ή να μειώσουμε τους στρες στη ζωή μας », δήλωσε η Carol Shively, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης. Αλλά γνωρίζουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε τη διατροφή μας και προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι το χαμηλότερο αντιληπτό άγχος σχετίζεται με την υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. “

Οι ερευνητές εφάρμοσαν δύο διαφορετικούς τύπους διατροφής σε μεσήλικες ζώα για χρονικό διάστημα 31 μηνών (ισοδύναμο με εννέα ανθρώπινα έτη). Οι δίαιτες που εφαρμόστηκαν κατασκευάστηκαν σχολαστικά για να μοιάζουν με ανθρώπινες δίαιτες, ένα δυτικό-πλούσιο σε ζωικές πρωτεΐνες και κορεσμένα λίπη και ένα άλλο μεσογειακό που βασίζεται κυρίως σε φυτικές πρωτεΐνες και φρούτα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις παραλλαγές του συμπονετικός και το παρασυμπαθητικός νευρικά συστήματα των ζώων, τα οποία ρυθμίζουν τις λειτουργίες του σώματος όταν βρίσκονται σε στρες, καθώς και την κορτιζόλη των επινεφριδίων, την κύρια ορμόνη του στρες που λειτουργεί σαν ένα σύστημα συναγερμού του σώματος υπό αγχωτικές συνθήκες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο Νευροβιολογία του άγχους διαδικτυακό περιοδικό, έδειξε ότι τα ζώα στη μεσογειακή δίαιτα είχαν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν καλύτερα το άγχος και θα μπορούσαν επίσης να ανακάμψουν ευκολότερα από παρατεταμένες καταστάσεις άγχους σε σύγκριση με τα ζώα στη δίαιτα τύπου Δυτικής. Εκ των προτέρων, η γήρανση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος των ζώων επιβραδύνθηκε από τη δίαιτα τύπου Med.

Η μελέτη μας έδειξε ότι το Μεσογειακή διατροφής μετατόπισε την ισορροπία προς το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι καλό για την υγεία », είπε ο Shively. Αντίθετα, η Δυτική δίαιτα αύξησε τη συμπαθητική ανταπόκριση στο άγχος, που είναι σαν να έχετε πάντα το κουμπί πανικού – και αυτό δεν είναι υγιές. “

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις του άγχους στην υγεία, ειδικά σε πληθυσμούς όπως οι Αμερικανοί, οι οποίοι έχουν αναφέρει μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα αντιληπτού στρες παγκοσμίως.

Δυστυχώς, οι Αμερικανοί καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες και κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη, οπότε θέλαμε να μάθουμε αν αυτή η δίαιτα επιδείνωσε την ανταπόκριση του σώματος στο άγχος σε σύγκριση με μια μεσογειακή διατροφή, στην οποία μεγάλο μέρος της πρωτεΐνης και του λίπους προέρχεται από φυτό πηγές », ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η υιοθέτηση ενός τρόπου διατροφής μεσογειακού τύπου σε ολόκληρο τον πληθυσμό μπορεί να προσφέρει μια οικονομικά αποδοτική παρέμβαση στο ψυχολογικό στρες και προωθούν την υγιή γήρανση με τη δυνατότητα ευρείας αποτελεσματικότητας. “

Πηγή: oliveoiltimes.com

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *