Ελαιόλαδο & Υγεία

Health Benefits

Health
1.

Οφέλη στην υγεία της μητέρας και των βρεφών

Το EVOO στη δίαιτα μιας μητέρας που θηλάζει βοηθά στη διατήρηση υψηλών επιπέδων βιταμίνης Ε στο μητρικό γάλα. Αυτή η βιταμίνη είναι ζωτικής...

2.

Προστασία των γνωστικών σας ικανοτήτων

Μια μελέτη PREDIMED διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή με Έξτρα Παρθένο ελαιόλαδο ( EVOO) παρουσίασαν καλύτερη...

3.

Ανακούφιση του πόνου της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του EVOO έχουν αποδειχθεί ότι ανακουφίζουν τον πόνο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (RA), μιας αυτοάνοσης ασθένειας που...

4.

Μείωση φλεγμονής

Έχετε ακούσει πιθανώς ότι το ελαιόλαδο είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλαπλές ενώσεις στο EVOO, συμπεριλαμβανομένων των...

5.

Μείωση κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Olive oil is one of the healthiest types of fat around, so you should choose fats wisely.

6.

Πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

The health benefits of olive oil include lower cholesterol levels in the your blood.

7.

Προστασία από καρκίνο του μαστού

Olive oils’ antioxidants have been shown reverse of disease-related memory deficits.

8.

Βοήθεια στην απώλεια βάρους

Although high in calories, olive oil has shown to help reduce levels of obesity.

9.

Μείωση υψηλής αρτηριακής πίεσης

The elements in olive oil can decrease the risk of breast cancer and its recurrence.

10.

Μείωση κινδύνου θρόμβων στο αίμα

Olive oil can reduce the risk of heart attacks and stroke, also improve blood clotting.

Ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου σε διάφορες παθήσεις του ανθρώπινου οργανισμού

Καρδιαγγειακό σύστημα

Πολλές επιδημιολογικές και πειραματικές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ διατροφής και αθηρωμάτωσης ή αρτηριοσκλήρυνσης. Αθηρωμάτωση είναι η πάθηση του αρτηριακού συστήματος, κατά την οποία επέρχεται στένωση ή απόφραξη των αρτηριών, λόγω ανάπτυξης αθηρωματικών πλακών στην εσωτερική επιφάνεια των τοιχωμάτων τους. Οι αθηρωματικές πλάκες αποτελούνται από μακροφάγα κύτταρα, χοληστερίνη και εξωκυττάριο (αφρώδη κύτταρα).
Δίαιτα πλούσια σε κεκορεσμένα λίπη και χοληστερίνη αυξάνει το επίπεδο της χοληστερίνης στο αίμα και γενικά της  LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτείνη) και προκαλεί αθηρωμάτωση. Αντίθετα, δίαιτα πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λάδια μειώνει την LDL.
Παρότι δίαιτες πλούσιες σε πολυακόρεστα θεωρούνται ωφέλιμες, γιατί παρουσιάζουν υποχοληστεροαιμία, ωστόσο οδηγούν σε LDL σωματίδια που περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Τα παλυακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν τη τάση να οξειδώνονται πιο εύκολα από διάφορες ελεύθερες ρίζες, που υπάρχουν πάντα στον οργανισμό, με συνέπεια την οξείδωση της LDL και τη δημιουργία αφρωδών κυττάρων. Η οξείδωση της LDL  μπορεί αν αποφευχθεί, αν υπάρχει το κατάλληλο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο τόσο στην LDL όσο και στον περιβάλλοντα χώρο.
Δίαιτα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχει δειχθεί το ίδιο αποτελεσματική, όσο και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, στην ελλάτωση της LDL, αλλά επιπλέον την εμπλουτίζουν με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πιο σταθερά έναντι της οξείδωσης. Επιπλέον αυξάνουν το επίπεδο της HDL στο πλάσμα που ανταλλάσει και απομακρύνει λιπαρά οξέα από την LDL.
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παρέχει διπλή προστασία στο οργανισμό, ρεστο ελαϊκό οξύ και ικανή ποσότητα αντιοξειδωτικών διαφόρων ειδών και δραστικότητας, που παρέχουν προστασία έναντι της αυτοξείδωσης. Τέτοια αντιοξειδωτικά είναι η α-τοκοφερόλη, διάφορες φαινολικές ενώσεις, τα καροτένια και το σκουαλένιο.
Πρόσφατες επιδημιολογικές και εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι οι φαινολικές ενώσεις του ελαιολάδου, ελευρωπαϊνη, υδροξυτυροσόλη και λιγότερο η τυροσόλη αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη καθώς και αντιθρομβωτική δράση. Πιστεύεται ότι η πρόκληση της αθηρωμάτωσης ξεκινά από τοπική φλεγμονώδη αντίδραση, που προκαλείται από έναν ισχυρότατο φλεγμονώδη παράγοντα με προαθηρωματικές και προθρομβωτικές ιδιότητες, ο οποίος λέγεται Παράγοντας Ενεργοποίησης των Αιμοπεταλίων (PAF). Ο PAF προκαλεί τοπική φλεγμονώδη αντίδραση, με αποτέλεσμα την καταστροφή του ενδοθηλίου και τον σχηματισμό ρήγματος, την υπερπλασία των λείων μυϊκών κυττάρων, στα οποία προσκολλώνται τα αφρώδη κύτταρα, αιμοπετάλια,και άλλα συστατικά του αίματος. Διάφορες αντιοξειδωτικές ουσίες, που περιέχονται τόσο στο ελαιόλαδο όσο και σε άλλα τρόφιμα της Μεσογειακής Διατροφής, εμφανίζουν σημαντική ανασταλτική δράση έναντι του PAF, συμβάλλοντας έτσι στην αποφυγή της δημιουργίας φλεγμονών και κατά συνέπεια και αθηροματικών πλακών.

 

Πρόληψη του καρκίνου

Ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται και κατά τον κανονικό μεταβολισμό του ανθρώπου, κατά την οξείδωση των λιπαρών υλών, που γίνεται μέσω του μηχανισμού των ελεύθερων ριζών ή εισέρχονται δια μέσου της διατροφής ή της αναπνοής. Οι ελεύθερες ρίζες είναι πολύ δραστικές ενώσεις, αντιδρούν με το DNA, τις πρωτεϊνες και άλλα συστατικά, καταστρέφοντάς τα ή μεταλλάσσοντάς τα, επιταχύνοντας έτσι την διαδικασία της γήρανσης και τις καρκινογένεσης. Την αλυσιδωτή αντίδραση μπορούν να επιβραδύνουν τα φυσικά αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου, δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες. Έχει παρατηρηθεί ότι με τη κατανάλωση ελαιολάδου μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του στήθους.

 

Συμπερασματικά, όπως προκύπτει, όλα τα συστατικά του ελαιολάδου έχουν ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Ιδιαίτερα ωφέλιμα αποδεικνύονται τα μικροσυστατικά , που έχουν αντιοξειδωτική δράση.

Η σύγχρονη ιατρική έρευνα για το ελαιόλαδο

Το γεγονός ότι στο τέλος της δεκαετίας του ’60 η Ελλάδα παρουσίαζε χαμηλούς δείκτες θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο και πολλές νεοπλασίες, πράγμα που αποδίδεται κυρίως στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, και σε αντίθεση με την αυξανόμενη παρουσία των νοσημάτων αυτών στη διάρκεια των τελευταίων τριάντα ετών, συνέπεια προφανώς της στροφής μεγάλου μέρους του ελληνικού πληθυσμού προς διατροφικές συνήθειες των Ευρωπαίων, οδήγησε σε μία σειρά μελετών με βάση παρατηρήσεις επί ασθενών-μαρτύρων. Οι έρευνες που διεξήχθησαν στην Ελλάδα την τελευταία εικοσαετία αποδεικνύουν ότι η μικρή παρουσία πολλών μορφών καρκίνου, της στεφανιαίας νόσου και άλλων χρονίων νοσημάτων σχετίζεται με βασικά στοιχεία της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα η κατανάλωση ελαιολάδου ήταν και είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο και ότι σε παγκόσμια κλίμακα η θνησιμότητα από τα προαναφερθέντα νοσήματα είναι από τις χαμηλότερες, το Ανώτατο Ειδικό Επιστημονικό Συμβούλιο Υγείας (ΑΕΕΣΥ), το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας κ. Αντωνίας Τριχοπούλου, αποφάσισε και συνέταξε προσχέδιο διατροφικών οδηγιών για τους Έλληνες, με σκοπό την αναφορά, σε πρώτη φάση, στις διατροφικές ανάγκες των κατά τεκμήριο υγειών ενηλίκων και στην αύξηση κατανάλωσης ελαιολάδου.