Η αύρα της ελιάς

Ελιά : δέντρο με επιβλητικό μεγαλείο, με αύρα που εκπέμπει πνευματικότητα και δύναμη. Ένας άκρατος θαυμασμός διαιωνίζεται γύρω από τη θηλυκή υπόστασή της, ένα μοναδικό φαινόμενο στη μακραίωνη ιστορία των μεσογειακών λαών. Η πολυδιάστατη προσωπικότητά της αντανακλά στη μνήμη των αισθήσεων.
Ανεξάντλητη πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης- εικαστικής, ποιοτικής, λογοτεχνικής- η μορφή της, το χρώμα, το φως, η αίσθηση γαλήνης που αναδύει. Η ελιά ριζώνει βαθιά στη νεοελληνική τέχνη. Δεκάδες οι περιγραφές των Ελλήνων συγγραφέων, οι συνθέσεις των ποιητών, τα έργα των καλλιτεχνών. Αγαπήθηκε, υμνήθηκε, τιμήθηκε σαν γυναίκα ή σαν «η ελιά, η τρελή, η ιερή». Ο Θεόφιλος, ο Ρίτσος, ο Εγγονόπουλος, ο ανώνυμος τηνιακός γλύπτης, ο Παλαμάς, ο Σεφέρης, ο Μαβίλης, ο Πρεβελάκης, ο Μόραλης, η λαϊκή μούσα και τόσοι άλλοι, ακόμη και τα παιδιά στις ζωγραφιές τους, εμπνέονται από την ελιά.
Νατουραλιστικές απεικονίσεις της ελιάς, τοπία, δάση, δέντρα, κλαδιά, κλαδάκια, νέα φυντάνια, γέρικες αγέρωχες ελιές, πανάρχαιες φιγούρες, κορμοί δένδρων και άλλες μορφές έχει πολλές να επιδείξει η νεοελληνική τέχνη.
Παράλληλα με την υλική διάσταση, οι σύγχρονοι καλλιτέχνες αντιμετώπισαν την ελιά και σαν αντικείμενο μεγάλης συναισθηματικής αξίας. «Είδαν» την ελιά ρεαλιστικά αλλά και μεταφορικά. Όλοι οι συμβολισμοί του θεόπεμπτου δένδρου αναφέρονται στα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα, όπως ακριβώς κληρονομήθηκαν από την αρχαιότητα. Όλο το πολύπλευρο μεγαλείο της μεταφέρθηκε μέχρι τις μέρες μας και μας ακολουθεί μαζί με την πολιτισμική μας μεσογειακή ταυτότητα, σαν μια συλλογική μνήμη.

•Κέντρο Ερεύνης Και Ελληνικής Λαογραφίας 
(Ακαδημία Αθηνών)
ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ 
ISBN: 960-404-054-5

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *