Η ελιά ως θέμα των ελληνικών νομισμάτων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Το νόμισμα, ένα μικρό μεταλλικό αντικείμενο που αντέχει στον χρόνο και αποτελεί το βασικό μέσο συναλλαγής των ανθρώπων, πολλές φορές γίνεται πρωταρχική πηγή γνώσης μεταφέροντας μηνύματα και πληροφορίες κάθε είδους. Μία από τις βασικές αρχές της νομισματικής επιστήμης είναι η επιλογή του εικονογραφικού τύπου, της παράστασης που θα σφραγίσει το απλό ζυγισμένο μεταλλικό πέταλο και θα το μετατρέψει σε νόμισμα, που θα κυκλοφορήσει σύμφωνα με τον νόμο, που εγγυάται την καθορισμένη αξία του.
    Από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα τα νομίσματα γίνονται φορείς γνώσης όχι μόνο για την οικονομία ενός κράτους, αλλά και για την ιστορία, την κοινωνία, τη θρησκευτική παράδοση ακόμα και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής της εκδότριας αρχής.
Ήδη από την αρχαιότητα ένα από τα πολλά θέματα, που ενέπνευσαν τους χαράκτες των νομισμάτων, ήταν η ελιά, το χαρακτηριστικότερο πιθανόν φυτό του ελληνικού τοπίου, που συνδέεται όχι μόνο με το φυσικό περιβάλλον αλλά και με τη θρησκεία, την καθημερινή ζωή και την καλλιτεχνική δημιουργία.
Η παράσταση της ελιάς στη νομισματοκοπία διαφόρων πόλεων του αρχαίου κόσμου συνδέεται άλλοτε με τη λατρεία της θεάς Αθηνάς και άλλοτε με την ανεπτυγμένη καλλιέργεια του δένδρου αυτού στην ευρύτερη περιοχή της εκδότριας αρχής.
Η ελιά, σύμβολο νίκης, σοφίας αλλά και ένδειξη ειρήνης και συμφιλίωσης, είναι το δώρο που έκανε η θεά Αθηνά στην πόλη των Αθηνών, που πήρε και το όνομά της. Και όπως ήταν φυσικό, οι Αθηναίοι τίμησαν τη θεά-προστάτιδα ακόμα και με την απεικόνισή της επί των νομισμάτων της πόλης. Τα περίφημα αθηναϊκά τετράδραχμα, που έγιναν το διεθνές νόμισμα της αρχαιότητας, έφεραν στην εμπρόσθια όψη το κεφάλι της θεάς, μαζί με ένα κλαδί ελιάς. Το κλαδί ελιάς προστίθεται στην οπίσθια όψη του νομίσματος μετά το 479 π.Χ. και το τέλος των Μηδικών και δηλώνει τη συμβολή των Αθηναίων στην περίτρανη νίκη κατά των Περσών.

 

•Κέντρο Ερεύνης Και Ελληνικής Λαογραφίας 
(Ακαδημία Αθηνών)
ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ 
ISBN: 960-404-054-5

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *